Asthon Embry Ph D Jest założycielem firmy finansującej badania nad CCSVI jak również promuje organizację charytatywną DIRECT-MS, która promuje strategie odżywiania dla chorych na stwardnienie rozsiane. Doktor Embry zainteresował się tematem stwardnienia rozsianego w 1995 r po diagnozie swoje syna. Jak naukowiec wykorzystał swoja wiedzę zanurzył się w literaturze w celu ustalenia najbardziej prawdopodobnych przyczyn czynników, które powodują SM w celu wykorzystania ich do opracowania skutecznej terapii swojego syna. Warto zauważyć, że stosowanie się do jego zaleceń pozwala odnieść znaczne sukcesy w powstrzymywaniu i spowalnianiu choroby. Jego syn pozostaje w doskonałym stanie bez objawów stwardnienia rozsianego. Dr Embry w trakcie poszukiwań odkrył bogate dowody naukowe wskazujące, że różne czynniki żywieniowe potencjalnie odgrywają ważna rolę w rozwoju SM. Propaguje on zasady żywienia według dr Terry Wahls.
Embry rekomenduje zmianę nawyków żywieniowych- dietę Best- bet. Propozycja oparta jest na solidnych różnorodnych badaniach naukowych, które łączą czynniki żywieniowe z początkiem i postępem choroby. Ważne jest aby całkowicie unikać niektórych produktów spożywczych, znacznie ograniczyć spożycie innych oraz znacznie zwiększyć spożycie zalecanych.
Całkowita eliminacja:
- Żywność zawierająca białka, które mogą powodować reakcje autoimmunologiczne.
To są: Wszystkie produkty mleczne (np. mleko, sery, jogurt) - Żywność zawierająca ziarna glutenu (np. pszenica, żyto lub jęczmień)
- Rośliny strączkowe (np. fasola, soja, orzeszki ziemne groch)
- Każda żywność powodująca reakcję alergiczną, określona przez reakcję ciała lub test krwi. Te pokarmy mogą powodować zwiększoną przepuszczalność jelit (wyciek jelit) i zwiększone reakcje immunologiczne.
- Cukierki, napoje bezalkoholowe i produkty o wysokiej zawartości cukru. Te produkty zmieniają florę jelit, która z kolei może powodować wyciek jelita i problemy z odpowiedzią immunologiczną.
Redukcja:
- Żywność zawierająca nasycony tłuszcz. Jedz czerwone mięso (chude kawałki) tylko raz w tygodniu.
- Spożycie tłuszczów wielonienasyconych omega 6, które znajdują się w margarynie, olejkach sałatkowych i wielu produktach pieczonych. Użyj oliwy z oliwek (tłuszcz jednonienasyconych) w celu zaopatrzenia w tłuszcz.
- Nieglutenowe ziarna, takie jak kukurydza i owies. Użyj głównie ryżu do produktów zbożowych i je umiarkować.
- Spożycie alkoholu. W najlepszym wypadku wypij wino z umiarem i unikaj piwa.
Zwiększ spożycie:
- Białko uzupełniać rybami oraz drobiem bez skóry. Ryby, takie jak łosoś i makrele, zawierają również wielonienasycony tłuszcz omega 3, co jest bardzo korzystne.
- Jedz dużo warzyw i owoców jako źródło węglowodanów i błonnika.
- Zażywać różnorodne suplementy wzmacniające układ odpornościowy, zwiększając zdolność przeciwutleniającą i uniknąć niedoborów.
Dzienny schemat suplementów jest ważną częścią strategii odżywczych dla SM
Poniższe podstawowe zalecenia są całkowicie bezpieczne i mogą mieć znaczący wpływ na polepszenie jakości życia.
Podstawowe suplementy – niezbędne
- Witamina D3: 6000-8000 jm
- Kwasy Omega 3 Essential Fatty Acids: 5 g EPA + DHA
Najlepiej jest stosować olej z ryb, taki jak np. olej z łososia (0,3 g EPA + DHA na kapsułkę 1 grama). 1-2 łyżki oleju z wątroby dorsza również jest opcją, ale upewnij się, że zawartość witaminy A nie przekracza 5000 jm. Dodanie 1 łyżki oleju lnianego może mieć duże znaczenie, ponieważ zawiera kwas alfa linolenowy, prekursor EPA i DHA.
- Wapnia: 1000-1200 mg
- Magnez: 500-600 mg
Witaminy
- Witamina A: 5000 jm
- Kompleks witaminy B: 100 mg
- Niacyna (B3): 2 g
- Kwas foliowy: 400 mcg
- Witamina B12: 1-2 mg
- Witamina C: 1 g
- Witamina E (naturalna): 400 jm
Minerały
- Cynk: 25-50 mg
- Miedź: 1-2 mg
- Selen: 200 mcg
- Mangan: 20 mg
- Jod: 200 mcg
Antyoksydanty
- Ekstrakt z winogron: 2-4 kapsułek
- Ginkgo Biloba: 120 mg
- Kwas alfa liponowy: 1200 mg
- Koenzym Q10: 60-90 mg
- EGCG Max (epigallokatechin-3-galusan): 2 kapsułki (po 700 mg każda)
- Kwercetyna: 400 mg
- Bromelina: 400 mg
Probiotyki:
- Acidophilus – od 6 do 9 kapsułek (od 2 do 3 przy każdym posiłku)
Dodatkowo:
- N acetyl cysteina (NAC): 500 mg
zwiększa poziom glutationu zwiększający zdolność antyoksydacyjną. - Inozyna: 2g
zwiększa poziom kwasu moczowego, który neutralizuje peroksynitrit. Należy zauważyć, że dna moczanowa może wystąpić, jeśli poziom kwasu moczowego jest zbyt wysoki. Trick polega na tym, aby poziom kwasu moczowego był jak największy, bez wywoływania dny moczanowej.
W zakładce dieta można zapoznać się z przepisami zgodnymi z dietą Best-Bet Więcej…