Dieta

     Według J.C. Ogilviego „…dieta jest najważniejszym czynnikiem pozwalającym kontrolować objawy stwardnienia rozsianego…”. W literaturze możemy znaleźć przykłady różnych diet wspomagających walkę z tą chorobą. Jednak analizując zasady i elementy poszczególnych modyfikacji, każda z nich opiera się na zbilansowanych składnikach, wysokiej jakości produktów oraz unikaniu produktów mogących wywoływać reakcje immunologiczne organizmu czyli alergie pokarmowe.
W chorobach autoimmunologicznych, a taka jest stwardnienie rozsiane, układ immunologiczny wytwarza przeciwciała- immunoglobuliny, które są skierowane przeciw własnym tkankom. Taka autoagresja wywołuje chroniczne zapalenie z trwałymi uszkodzeniami. I tak w przypadku stwardnienia rozsianego atakowane są osłonki mielinowe zakończeń komórek nerwowych. Do niektórych chorób autoimmunologicznych przyczyniają się reakcje alergiczne na różnego rodzaju pokarmy m.in.: gluten, białka mleka czy nitrozoaminy z wędzonego mięsa. Alergie pokarmowe można by mnożyć, jednak najbardziej istotnym jest jak najszybsza eliminacja potencjalnych alergenów. Innymi ważnymi czynnikami występowania SM jest niewłaściwe funkcjonowanie układu nerwowego i nadmierny stres. Chorobę często poprzedza niewłaściwe odżywianie oraz stres; spożywanie produktów z przewaga tłuszczy nasyconych, cholesterolu, cukrów, używek itp. Zmiana sposobu odżywiania w SM to obszar na który mamy realny wpływ. Każdy krok w kierunku zmiany nawyków żywieniowych może mieć realne przełożenie na samopoczucie, przebieg rehabilitacji, rekonwalescencji i podniesienie komfortu życia.

Najpopularniejszymi dietami stosowanymi w stwardnieniu rozsianym są to:

  • dieta Best-Bed-Diet wg Astona Embry – skupia się ona na zminimalizowaniu reakcji autoimmunologicznych po przez unikanie produktów zawierających alergenne białka. W konsekwencji czego wymaga całkowitej rezygnacji z glutenu, nabiału, roślin strączkowych, rafinowanych cukrów oraz pokarmów alergennych;
  • dieta bezglutenowa – z wyłączeniem głównie przetworów pszenicy i żyta;
  • dieta Mac Dougla – jest połączeniem diety niskotłuszczowej oraz bezglutenowej;
  • dieta naturalna Eversa – typowa dieta vitariańska, opierająca się wyłącznie na składnikach roślinnych nie poddawanych obróbce termicznej, niedozwolone są w niej sól i cukier;
  • dieta Frotzera – zalecająca stosowanie tylko tłuszczy zwierzęcych a jej podstawą jest masło. Wyklucza stosowanie oleju słonecznikowego i wiesiołkowego. Dieta bardzo kontrowersyjna ze względu na ubogość składników odżywczych;
  • dieta metelanowa Hentziego – wykluczająca pektyny i fruktozę;
  • dieta bogatowitaminowa Klennerscha – dieta zaleca bardzo duże dawki witamin antyoksydacyjnych takich jak A, C, D, E;
  • dieta cerebrozydowa– szczególnie popularna w Stanach Zjednoczonych. Jej podstawa są przetwory cielęce i świńskiego móżdżku;
  • dieta Agranoffa i Goldberga – wyklucza całkowicie z jadłospisu mleka i ich przetwory;
  • dieta Lutza i Eckela – z całkowitym wyłączeniem węglowodanów.

    Ze względu na ogrom informacji postaramy się w cyku felietonów przedstawić Państwu zasady zbilansowanego żywienia w SM. Przybliżymy również przepisy i jadłospisy ułatwiając Państwu drogę do nowej lepszej jakości życia. SM to nie wyrok, trzeba tylko trzymać te chorobę w ryzach.