Sidney J. Kurn, M.D.,- Amerykański specjalista neurologii, praktykujący od 1979 r w Kalifornii, od 1994 roku czynni zajmuje się akupunkturą oraz od 1996 roku ziołolecznictwem.
Sheryl Shook, PhD, absolwentka doktoratu z neurologii na University of California gdzie ukończyła również medycynę, obecnie zajmuje się fizjologia snu.
Sidnay J.Kurm M.D. i Sheryl Shook , Ph.D w swojej książce „Herbs and Nutrients fot Neurologic Disorders, Treatment Strategies for Alzheimer’s, Parkinson’s, Stroke, Multiple Sclerosis, Migrne and Seizures” poddają dokładnej analizie stwardnienie rozsiane. Zauważają, że liczne badania naukowe wskazują na jej podobieństwo do chorób neurodegeneracyjnych i proponują odpowiednią suplementację w celu zapobiegania objawom i postępowi choroby. W tym artykule przedstawimy zaproponowana suplementacje oraz wyniki ich obserwacji.
Stwardnienie rozsiane jest choroba autoimmunologiczna dotykającą ośrodkowego układu nerwowego. U chorych na SM mielina , która otacza włókno nerwowe i jest niezbędna do ich funkcjonowania zanika w różnych regionach mózgu, rdzeniu kręgowym lub nerwie wzrokowym. Powoduje to zaburzenia w przesyłaniu sygnałów nerwowych w całym układzie nerwowym co powoduje występowanie licznych objawów ze jego strony. Pomimo, iż podstawowa przyczyna stwardnienia nie jest znana to ma ona określone cechy autoimmunologiczne. Takie jak zwiększenie liczby limfocytów supresorowych podczas ataku i zwiększenie prozapalnych cytokin, interferonu gamma (IFN) oraz czynnika martwicy nowotworu (TNF-a)
Przedstawienie MS jako schorzenia neurodegerenacyjnego stwarza bardzo interesującą teorię. Liczne badania wskazują na ten właśnie aspekt. Utrata aksonów jest postrzegana jako główny czynnik nieodwracalnego upośledzenia, może zaczynać się na początku choroby i może być głównym czynnikiem w trakcie postępu choroby. Pozostają jednak pytania: czy utrata aksonów jest wtórna w stosunku do zapalenia z udziałem mieliny lub innych stanów zapalnych czy może jest to nałożenie się tych czynników razem. Przedmiotem szczególnego zainteresowania naukowców jest potencjalna rola mitochondriów w degeneracji aksonów być może pod pewnymi względami podobna jak w chorobie Parkinsona. Interesująca hipoteza dotyczy wyczerpywaniu się mitochondriów w dalszych fazach choroby. Przewodzenie nerwowe wzdłuż zdemielinizowanych neuronów jest trudne, dotyczy to zmiany kanałów sodowych istotnych elementów przesyłania impulsów wzdłuż włókna. W takiej sytuacji niezbędny jest zwiększony wydatek energetyczny jaki musi zapewnić mitochondrium, ogranellum produkujące energię we wszystkich komórkach. Przy wytwarzaniu energii przez mitochondria następuje wzmożona produkcja wolnych rodników. Zwiększanie mocy mitochondriów tym samym zwiększa ilość szkodliwych wolnych rodników i w konsekwencji dochodzi do wzrostu uszkodzeń oksydacyjnych w samych mitochondriach i ich niszczeniu. Utrata mitochondriów ostatecznie prowadzi do śmierci komórek nerwowych czyli apoptozy. Wspólny końcowy szlak stwardnienia rozsianego może być taki sam jak ten, który pojawia się w powszechnie znanych zaburzeniach neurodegeneracyjnych. Badania wykazały, że substancja biała i mielina w przypadku SM jest biochemicznie zmieniona. Zasadowe białko mieliny (MBP), której jest dla niej bardzo istotne, wykazuje znaczny wzrost aminokwasu cytruliny w porównaniu do mieliny u osoby bez SM. Zwiększenie ilości cytruliny występuje kosztem argininy po przez zmianę na enzym peptydy deminazy 2 (PAD2). Ta zmiana aminokwasów wyraźnie zmniejsza wielkość ładunku dodatniego MBP i interferuje ze zdolnością białka do współdziałania z podwójnej warstwy lipidowej, która buduje mielinę. Grupa badaczy z The Hospital for Sick Children z Toronto w Kandzie odkryła gen odpowiedzialny za wzrost PAD2 a co za tym idzie do zwiększania demielinizacji. Omówiona powyżej teoria, rzuca nowy pogląd na stwardnienie rozsiane. Przez wiele lat obrazem postępu SM były patologie w samej mielinie w obszarze mózgu. Natomiast szkody w aksonach, dysfunkcje mitochondriów, biochemiczne nieprawidłowości w pozornie prawidłowych obszarach mózgu poruszają nasze spojrzenie w szerszym potencjalnie bardziej owocnym kierunku. Sugeruje się również możliwość zastosowania różnych neuroochronnych składników odżywczych w szczególności w początkowej fazie choroby. Koenzym Q10, acetylkokarnityna zapewniają wsparcie mitochondrów, Gingo Biloba pełni funkcje ochronną reakcji enzymatycznych w mitochondriach. Stosowanie przeciwutleniaczy jak kwas alfa-liponowy (ALA), N-acetylokarnityna, witaminy C i E. Żadne z tych składników nie są immunostymulujące w związku z czym sa bezpieczne w SM.
Autorzy szeroko opisują problem niedoborów jakie występują w naszych organizmach i mogą się przyczyniać do rozwoju choroby. Niezrównoważone rolnictwo i utrata składników odżywczych w naszej żywności zaowocowała powszechnym niedoborem składników odżywczych w diecie. Według kaszki Paula Bergnera „The Healing Power of Minerals” (1997) informacje z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych dokumentują spadek większy niż 80% zawartości składników mineralnych w warzywach w porównaniu z latami 1914 i 1997. Obrazuje nam to w jaki sposób przemysłowe rolnictwo wpływa na jakość dostarczanego nam pożywienia. Jest to spowodowane chociażby zmianami w glebie, warstwie próchniczej co powoduje utarte wielu mikroelementów jakie są niezbędne dl naszego organizmu. Często owoce i warzywa są zbierane zanim dojrzeją a przez to flawonoidy i inne substancje odżywcze nie mają szans osiągnąć odpowiednie stężenie. Aż 50 % populacji nie zażywa dziennego zapotrzebowania na wszystkie sadniki mineralnie i witaminy (RDA). Jednym z wyjść z tej sytuacji jest zakup warzyw i owoców ekologicznych produkowanych przy zrównoważonych metodach rolniczych, które wspierają środowisko. Poza tym problem nasz dieta jest uboga w nienasycone kwasy tłuszczowe. Nasza dieta ze względu na wykorzystywanie przetworzonej żywności, margaryn , olejów rafinowanych, rafinowanych ziaren wykazuje ogromne niedobory kwasów tłuszczowych i jest to zjawisko bardzo powszechne. Ważnym jest aby dokładnie czytać etykiety i unikać produktów zawierających tłuszcz trans i uwodornionych olejów. Należy również pamiętać, ze stosowanie antybiotyków, niesteroidowych środków przeciwzapalnych takich jak ibuprofen lub naproksen powodują zmiany flory jelitowej i żywotności ściany jelita. Może to prowadzić do dysbiozy jelit, zaburzeń równowagi w bakteriach jelitowych oraz przepuszczalności jelit. W zapobieganiu tym zmianom pomocne będą pokarmy zawierające bakterie probiotyczne jak również zażywanie samych probiotyków z takimi kulturami jak L.acidopilus, B.bifidus, S.thermophilus, L.bulgaricus czy L.casie. regularna suplementacja może wspomóc odbudowę flory i poprawić szczelność jelit. Nie bez znaczenia dla naszego organizmu jest również spożywanie żywności zawierającej glutaminian monosodowy (MSG), hydrolizowane białko roślinne lub aspartam. Substancje te mogą powodować poważne uszkodzenia komórek nerwowych. Ich działanie określa się jako ekscytotoksyczność i może przyczyniać się do rozwoju SM. Na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu niewątpliwa wpływ ma jakość i higiena snu. Z badań przeprowadzonych w 2013 roku stwierdzono, że prac a zmianowa ma wpływ na częstość występowania stwardnienia rozsianego w badanej grupie. Ma to wpływ z zakłócaniem dobowego rytmu organizmu a tym samym z „neuroimmunologicznym” rozregulowaniem organizmu. Dla tego tak ważnym jest uzyskanie u pacjentów z SM zdrowego snu. Poniżej przedstawiamy pełną suplementację opisana w książce Kurn’a i Shook’a dla chorych na stwardnienie rozsiane. O badaniach nad poszczególnymi składnikami możecie Państwo dowiedzieć się w innych zakładkach naszej strony.
Poniżej opis suplementacji:
Suplement | Dawka | Częstotliwość | Instrukcje |
---|---|---|---|
Witamina B12 | 1-2 mg | 1x dziennie | z methylobalaminą |
Ryboflawina witamina B2 | 10 mg | 1x dziennie | |
Witamina B6 | 10 mg | 1x dziennie | |
Niacyna witamina B3 | 150 mg | 1x dziennie | |
Witamina C | Do 1000 mg | 1x dziennie | |
Witamina D3 | Do 4000 IU | 1x dziennie | |
Witamina E | 200-600 IU | 1x dziennie | |
Biotyna | 50 mg | 2x dziennie | budować dawkę powoli od 10 mg na dzień |
Selen | 200 mcg | 1x dziennie | |
Magnez | 200 mg | 2x dziennie | |
Wapń | 200 mg | 2x dziennie | |
Tran (DHA + EPA) | 500-1000 mg | 1x dziennie | wolne od metali ciężkich w postaci płynnej lub żelowej kapsułki |
Kwas alfa-liponowy ALA | 300 mg | 1x dziennie | o przedłużonym uwalnianiu |
GLA + kwas linolowy | 250 mg | 1x dziennie | np.olej z wiesiołka |
Fosfatydyloseryna | 300 mg | 1 x dziennie | |
Melatonina | 0,2 -1 mg | 1x dziennie | przed snem |
Inozyna | Do 5 mg | 1x dziennie | przy przyjmowaniu monitorować prawidłowe stężenie kwasu moczowego |
N-acetylo cysteina NAC | 500 mg | 2x dziennie | na pusty żołądek |
Tauryna | 500 mg | 2x dziennie | na pusty żołądek |
Treonina | 7,5 mg | 1x dziennie | |
Padma 28 | 2 tabletki | 3x dziennie | |
Ashwagandha | 500 mg | 2x dziennie | |
Bacopa | 100 mg | 2x dziennie | z posiłkiem |
Bromelina | 2.400 GDU | 2-4x dziennie | na pusty żołądek |
Pancretin | 350 – 700 mg | 3x dziennie | |
Probiotyk | wg wsk. Produc. | tylko produkty wysokiej jakosci | |
Dziurawiec | 300 mg | 3x dziennie | |
Gingo Biloba | 60 mg | 2x dziennie | |
Kurkuma extract (Turmeric) | 900 mg | 1x dziennie | |
CBD kanabiony | 50-100 mg | 2-4x dziennie | budowanie dawki od 10 mg/dobe pod kontrolą lekarza - niestety niedozwolone w Polsce |