BEST-BET-DIET

Podstawy potrzebne przed rozpoczęciem zmian

Celem tej diety jest zaprzestanie spożywania żywności o strukturach molekularnych podobnych do mieliny w naszych ciałach, które mogłyby zainicjować proces autoimmunologiczny.

Żywność, która została zidentyfikowana jako problematyczna to nabiał, gluten i rośliny strączkowe.

Jaja i drożdże są dozwolone w ograniczonych ilościach, o ile organizm nie wykazuje jakiejkolwiek reakcji alergicznej na nie.

Początkowo ta dieta wydaje się bardzo ograniczająca, ale miejmy nadzieję, że następujące wskazówki i strategie sprawią, że przejście na nawyki żywieniowe będzie łatwiejsze.

Składniki eliminowane:

  • NABIAŁ

Wyłączone jest mleko krowie oraz wszystkie produkty mleczarskie. Dotyczy produktów mleczarskich z zawartością białka mleka krowiego.
Należy unikać produktów w których na etykietach białka mleka zostały oznaczone jako: kazeina, kazeiniany, serwatka, białko serwatkowe, laktoalbumina, laktoglobulina, laktoza, cukier mleczny, sucha masa mleczna, odtłuszczona sucha masa mleczna, tłuszcz mleczny.

Ważne jest, aby przeczytać etykiety żywności, aby upewnić się, że białko mleka jest unikane.

Mleko kozie i mleko owcze oraz wszelkie sery z nich wytworzone są również wykluczone, ponieważ zawierają także białka, których należy unikać.

  • Produkty w których znajdują się białka mleka:

mleko krowie (świeże / UHT), jogurt, serek homogenizowany, ser żółty, twaróg, masło, masło klarowane, margaryna z dodatkiem jogurtu, mleka itp., zsiadłe mleko, śmietana / śmietanka,lody (za wyjątkiem sorbetów), napoje mleczne, koktajle, mleko w proszku, kaszki mleczne i mleczno-owocowe, mleko zagęszczone/skondensowane, czekolady mleczna.

  • Produkty w których mogą znajdować się białka mleka:

Mleko może być także ukryte w wielu artykułach spożywczych, np. w chlebie tostowym, bułkach maślanych, drożdżówkach, chałkach, biszkoptach, ciastkach, gotowych posiłkach dla dzieci i niektórych wędlinach, pasztetach, parówkach, mielonkach itp. Za każdym razem uważnie czytaj etykietę.

  • Wszystkie poniższe produkty mogą zawierać ukryte białka mleka krowiego:

niektóre sztuczne słodziki, kawy typu cappucino, kawy rozpuszczalne 3 w 1, napoje czekoladowe i kakaowe, cukierki mleczne (krówki, toffi, irysy), lizaki, gumy rozpuszczalne, chrzan i sos chrzanowy, sos tatarski, sos holenderski, sos beszamelowy, dressingi i sosy sałatkowe, zasmażka w proszku, gotowe zupy i buliony, kostki rosołowe, chipsy.

 

Mleko sojowe również nie jest dozowolone ze względu na pochodzenie z soi czyli rośliny strączkowej!!!

Na zamiennik mleka proponujemy wykorzystać mleko ryżowe

Jest lekkie i naturalnie słodkie, może być z powodzeniem stosowany w większości przepisów kulinarnych.

Mleko ryżowe można nabyć lub z łatwością przygotować.
Przy wykorzystywaniu gotowego mleka ryżowego może wystąpić problem obecności glutenu,  ponieważ może być filtrowany przy użyciu enzymu jęczmienia.

Przepis na mleko ryżowe:

  • 4 filiżanki gorącej wody
  • 1 szklanka gotowanego ryżu białego lub brązowego
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu wanilii (opcjonalnie)

Umieścić wszystkie składniki w mikserze wysokoobrotowym i dobrze wymieszać, aż masa będzie gładka. Umieść mleko w pojemniku o odstawić do lodówki na około 30 minut, aż mleko oddzieli się i pojawi się osad. Przelać mleko przez sito, aby złapać gęsty osad z mieszanego ryżu. Przechowywać w lodówce.

  • Gluten

Wykluczyć należy ziarna pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa oraz wszystkich produktów spożywczych zawierających te ziarna.  Należy wykluczyć białą i pełnoziarnistą mąka pszenną, mąka Durham, pszenżyto i Bulgar. Spelt i Kamut to rodzaje ziaren, które są związane pszenica, zawierają gluten i nie są zalecane w ramach diety bezglutenowej.

Można je zastąpić makami bezglutenowymi dostępnymi na rynku. Natomiast wszelkie wypieki i tak najlepiej zastąpić deserami owocowymi.

Proponowane zamienniki:

Mąka Amarantusowa  – Nasiona z tej rośliny są zmielone na mąkę. Jest bogaty w błonnik, białko, wapń i żelazo. Ta mąka ma naturalnie orzechowy smak. Może być stosowany do wypieku chleba.

Mączka Arrowroot- Ten korzeń jest mielony w białą, drobną mączkę z proszku. Jest stosowany jako środek zagęszczający w sosach i nie ma smaku

Mąka z brązowego ryżu- mąka pochodzi z brązowego ryżu i zawiera „otręby” ryżu. Ponieważ zawiera otręby ryż, oferuje więcej składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń, niacyna i tiaminę niż biała mąka ryżowa.

Mąka z białego ryżu – Ta mąka jest mąką bezglutenową. Może służyć do wyrobu chleba, ciasteczek, i babeczek. Może być stosowana jako zagęstnik. Pochodzi z mielonego polerowanego ryżu. Jest dość mdła w smaku.

Mąka gryczana – jest bezglutenowa. Ta mąka ma intensywny smak i może być stosowany w połączeniu z mąką ryżową, aby zrobić naleśniki i wypieki.

Mąka ziemniaczana To nie to samo co skrobia ziemniaczana. Mąka ta jest przygotowana z gotowanych, suszonych i mielonych ziemniaków. Jest stosowany jako środek zagęszczający i dodaje wilgoci do ciasta, aby zapobiec kruszenie.

Mąka z komosy ryżowej- pochodzi z Ameryki Południowej. Ma gorzki smak i jest bardzo dobrym źródłem protein. Zawiera więcej wartości odżywczych niż większość ziaren zawierających gluten.

Mąka z tapioki-  ta zapewnia gąbczastą konsystencję bezglutenowych chlebów. Jest  biała i miękka i bezsmakowa.

Niezalecane są mąka sojowa ze względu na swoje pochodzenie z rośliny strączkowej jak również mąka kukurydziana ze względu na dużą wrażliwość przy nietolerancji glutenu.

Wykluczamy również rośliny strączkowe:

  • Wszystkie fasole (fasola adzuki, czarna fasola, szeroka fasola, fasola fawa, fasola polna,fasola szparagowa, fasola szparagowa, fasola lima, fasola mung, fasola pinto, fasola granatowa fasola pinto, fasola czerwona, fasola szparagowa, biała)
  • Carob
  • Ciecierzycy
  • Soczewica
  • Groch
  • Miso
  • Orzeszki ziemne i masło orzechowe
  • Groch cukrowy
  • Soja i wszystkie produkty sojowe, w tym tofu

Istnieje wiele produktów, które zawierają soję, dlatego ważne jest, aby przeczytać etykiety, aby wykluczyć je z jadłospisu.

Ograniczenie jaj

Jaja są jednymi z najbardziej wysoce alergicznych pokarmów. Jeśli masz wrażliwość na jaja ogranicz je. Ponownie ważne jest, aby przeczytać etykiety. Zaleca się stosowanie jaj tylko z umiarem. Nie więcej niż dwa razy w tygodniu.

Ograniczenia drożdży

Drożdże to inne wysoce alergiczne pokarmy i muszą być ograniczone.

Zmniejsz ilość cukru

Zmniejsz wszystkie spożycia cukru.

Masło i tłuszcz

Zastąp masło, margarynę lub smalec z oliwą z oliwą z pierwszego tłoczenia Extra Virgin

Oliwa z oliwek może być użyta do wypieku.

Można również stosować olej lniany, olej z orzechów włoskich, olej rzepakowy, olej z nasion gorczycy i olej z awokado.

 

DO DZIEŁA!!!

Po zapoznaniu się z żywnością, która musi zostać wykluczona, nadszedł czas, aby stworzyć tą która spełnia Twoje oczekiwania i jest zgodna z nowym stylem życia . Zmiana tej diety będzie wymagała czasu. Miejmy nadzieję, że kiedyś i Twoi bliscy zrozumieją naukowe zasady tej diety, wszyscy będą współpracować, aby stworzyć SM-przyjazne posiłki.

Jedzenie jest często postrzegane jako sposób na pokazanie miłości. Co jest lepszym sposobem na pokazanie miłość do bliskich niż stworzenie diety, która jest najlepsza dla ich zdrowia.

Po przepisy sięgnij do zakładki Dieta -> Przepisy   Więcej…