Dolegliwości trawienne i jelitowe w stwardnieniu rozsianym

      W kapryśnym przebiegu stwardnienia rozsianego chorzy spotykają się z różnymi problemami od strony układu pokarmowego: są to różnego rodzaju objawy wynikające z alergii pokarmowych, spastyczne zaparcia czy też lekceważony problem nieszczelności jelit lub Candydoz układu pokarmowego. Jednak systematyczna poprawa nawyków żywieniowych oraz odpowiednie wsparcie jelit może wspomóc w powrocie do ich prawidłowego i zdrowego funkcjonowania. Tutaj z pomocą przychodzą nam dieta, probiotyki oraz preparaty uszczelniające ścianę jelit.

U ludzi jelito dzieli się na dwie główne części: jelito cienkie i jelito grube. Jelito cienkie dzieli się na dwunastnicę, jelito czcze i jelito kręte. Jelito grube dzieli się na kątnicę, wstępnicę, poprzecznicę, zstępnicę, esicę, oraz odbytnicę zakończoną odbytem. Jelito cienkie ma aż 3-6 m długości i pokryte jest kosmkami aby jeszcze bardziej zwiększyć swoja powierzchnię, jego cała powierzchnia to 200-400 m2. Długość jelita grubego nie jest już tak imponująca i wynosi 1,5-2 m. Jak widać jest to ogromna cześć naszego organizmu, która wymaga zwrócenia na nią szczególnej uwagi i wzmożonego wsparcia. Każdy zna funkcje jelita, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że to jelito chroni nasz organizm przed bezpośrednim kontaktem z tym co w naszej diecie jest niepożądane. W momencie, gdy zaczynają się problemy jak zespół nieszczelności jelita, należy zacząć działać.

Kosmki jelitowe – jelito cienkie

Zespół nieszczelności jelita lub inaczej zespół cieknącego jelita to nic innego jak tworzenie się szczelin w jelicie cienkim. Przez te mikroskopijne uszkodzenia przedostają się niebezpieczne dla organizmu substancje. Proces ten rozpoczyna się stanem zapalnym błony śluzowej jelita cienkiego, który prowadzi do jej podrażnienia, w konsekwencji czego dochodzi do jej uszkodzenia, a odstępy między komórkami powoli się powiększają. Nie ma konkretnego badania które może potwierdzać wykrycie tego zaburzenia, jednak osoby z kręgu medycyny niekonwencjonalnej często proponują wykonanie testu absorpcji cukrów (TAC), który polega na wprowadzeniu do przewodu pokarmowego mannitolu i laktulozy, następnie oznaczeniu ich stężeń w porcji moczu zebranej w ciągu 5 godzin i obliczeniu wskaźnika przepuszczalności jelitowej (stosunek stężeń laktuloza/mannitol). Jeśli w moczu jest niski poziom mannitolu, a wysoki laktulozy, ma to podobno oznaczać, że przepuszczalność jelitowa jest prawidłowa. W przypadku nieszczelnego jelita oba związki mają występować w wysokim stężeniu. Z kolei ich niewielka ilość ma świadczyć o zaburzeniach wchłaniania. Jest to jedna z metod teoretycznych aczkolwiek nie była ona badana naukowo czy klinicznie. Najprostszym domowym testem jest wypicie szklanki soku z buraka i obserwacja moczu. Jeżeli jelita są w złej kondycji mocz będzie zabarwiony na czerwono lub różowo. Przyczyn nieszczelnego jelita jest wiele ale najczęstszą z nich jest spożywanie w nadmiarze glutenu- jest on głównym czynnikiem przeciekającego jelita. Mogą także szkodzić inne pokarmy takie jak nabiał, cukier, alkohol, żywność GMO. Do przyczyn należy dołączyć toksyny  takie jak papierosy, antybiotyki, sterydy, toksyny pochodzące ze środowiska czy żywności., metale ciężkie, zakażenia czy wszechobecny stres. Bardzo częstym problem jest przerost Candidy, obecność pasożytów jelitowych czy dysbakterioza (czyli rozwijanie się flory bakteryjnej specyficznej dla jelita grubego w jelicie cienkim).Na ten temat więcej informacji na specjalistycznej stronie www.candidainfo.pl . Podstawa jest odstawienie glutenu i zamiana go na zdrowsze alternatywne składniki żywieniowe. Kolejnymi substancjami szkodliwymi są nabiał i cukier. Kazeina A to składnik mleka krowiego, który może prowadzić do nieszczelności jelita. Proces jego pasteryzacji niszczy enzymy odpowiedzialne za metabolizm laktozy w rezultacie czego staje się ono ciężko strawne. Jeśli decydujemy się na mleko, powinno być niepasteryzowane i zawierające kazeinę A2. Z tym, że dostanie takiego mleka jest w zasadzie mało możliwe. Brak A2 w dzisiejszym mleku spowodowane jest efektem krzyżowania krów, w taki sposób, aby hodowca otrzymywał więcej mlecznych jałówek. Co za tym idzie najbezpieczniej zrezygnować z nabiału w tym mleka lub zastąpić go wersja rośliną, najbardziej rekompensującym smak mleka będzie „mleko” migdałowe. Cukier robi  spustoszenie w naszych jelitach i jest doskonałą pożywką dla niekorzystnych bakterii oraz karmi i tak już przerośniętą Candidę.

Należy pamiętać, że nieszczelne jelito ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. Bariera krew-mózg doskonale przepuszcza wszelkie toksyny wydostające się z naszych jelit i powoduje powstawanie kolejnych szkód.

Aby pozbyć się problemu należy wyeliminować jedzenie i czynniki uszkadzające jelita, zastąpić szkodliwe produkty zdrowymi i pełnowartościowymi produktami. Naprawić ścianę jelit wprowadzając odpowiednia suplementację oraz wprowadzić probiotyki które zrównoważą florę bakteryjną. Doskonałym wyborem w taki przypadku będą probiotyki francuskiego producenta PiLeJe. Zawierają one bardzo wysokie dawki dobroczynnych szczepów bakterii. Nie są to produkty jednoskładnikowe oraz nie wymagają przechowywania w lodówce. Producent oferuje nam również bardzo dobry preparat wspierający uszczelnienie ściany jelita jakiem jest Permealine. Jest  to suplement diety bogaty w L-glutaminę, inulinę, witaminę A i cynk. Wspiera regenerację błony śluzowej jelit i poprawia ich funkcjonowanie (dostępne na www.smherbs.pl). Pomocnym przy odbudowie będzie również wysokogatunkowy kolagen. Dodatkowymi produktami wspierającymi będzie L-glutamina, korzeń lukrecji i kwercytyna.

Korzeń lukrecji (Licorice root) pozwala przywrócić równowagę kortyzolu oraz poprawia wytwarzanie kwasu żołądkowego. Dba o prawidłową śluzówkę żołądka oraz dwunastnicy. Zioło jest szczególnie zalecane osobom u który czynnikiem osłabienia funkcji jelita jest stres. Korzeń lukrecji jest polecany przy refluksie. Buhner zaleca przygotowanie nalewki według poniższego przepisu:

  • Najefektywniejsze stężenie to 1:5 na 50 % alkoholu. Czyli 1 część rośliny na 5 części alkoholu (np. 100 g rośliny na 500 ml alkoholu). Do przygotowania nalewki należy używać alkoholu 50 % (żeby go przygotować należy użyć  250 ml spirytusu i 250 ml wody). Macerować 2 tygodnie w ciemnym naczyniu bez dostępu do światła. Codziennie wstrząsnąć. Przefiltrować.
  • W przypadku kandydozy stosuje się nalewkę łączoną z trzech ziół : Nalewka z Lukrecji, Grzybów Reishi i Echinacea w równych proporcjach. Należ przygotować nalewki z każdego z ziół z osobna, a gdy nalewki będą już gotowe to przelać taką samą ilość każdej nalewki do jednego naczynia.

Stosować: 1 łyżeczka 3 razy dziennie

Trudno dostępny korzeń lukrecji można nabyć w sklepie www.candidaherbs.pl

Kwercetyna uszczelnia barierę jelitową oraz zmniejsza ilość uwalnianej histaminy, Badania wskazują na jej skuteczność w leczeniu wrzodziejącego jelita grubego.

L-glutamina jest to aminokwas o właściwościach przeciwzapalnych. Wykorzystywany przy wspomaganiu leczenia wrzodów, usprawnia procesy pamięciowe i poznawcze, poprawia trawienie oraz reguluje poziom cukru. Zaleca się stosowanie 2-5g dwa razy dziennie. Należy pamiętać, że duże dawki mogą hamować absorbcję cynku, żelaza, miedzi i witaminy B1.

Wielu chorych na stwardnienie rozsiane cierpi na zaparcia spastyczne. Jest to forma zaparcia wynikająca z podwyższonego pobudzenia jelita grubego i tym samym jego skurczu. Skutkiem jest problem w przesuwaniu się masy kałowej. Perystaltyka jelita jest znikoma. Przyczyny zaparć spastycznych są różnego pochodzenia. Może być powiązane odruchowo z porażeniem organów wewnętrznych, ale również przy występowaniu depresji, histerii czy neurostenii. Zaparcia spastyczne rozwijają się również w przypadku podrażnienia błony śluzowej jelita grubego. Objawami najczęściej są bóle brzucha w okolicy lewego biodra, brzuch jest napięty i tkliwy wzdłuż jelita grubego, występuje tez fałszywe parcie na stolec. Charakterystycznym objawem jest również uczucie silnego pragnienia. Aby łagodzić ten stan należy unikać surowych warzy i owoców, otrąb, razowego pieczywa, warzyw strączkowych, grubych kasz, surowej, duszonej oraz gotowanej kapusty jak również unikanie tłuszczu zwierzęcego jak smalec, tłuste mięsa czy boczek.
Pomocnym będzie:

  •  wypijanie na czczo szklanki chłodnej wody z odrobina soku pomidorowego lub buraczanego;
  •  zjedzenie na czczo 6-8 suszonych śliwek moczonych w szklance wody, wypić również płyn po moczeniu;
  • przed obiadem zjedzenie łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, przed kolacją zjedzenie łyżki zmielonego siemienia lnianego i popicie szklanką przegotowanej wody;
  • jedzenie niewielkie posiłki co 2-3 godziny;
  • spożywanie posiłków powoli;
  • unikanie nadmiaru soli, a także przypraw z glutaminianem sodu jak popularna jarzynka czy kostki rosołowe;
  • urozmaicenie diety o spore porcje warzyw i owoców zwłaszcza gotowane jabłka, soki owocowe z jabłek, gruszek lub winogron.

 Reasumując zdrowy i prawidłowo funkcjonujący układ pokarmowy zapewnia nam odpowiednią absorpcję składników odżywczych zarówno z diety jak i z suplementacji którą zażywamy. W zawiązku z tym zadbajmy o nasze jelita, kuracja w połączeniu z dieta powinna trwać minimum miesiąc dla zaobserwowania pozytywnych skutków.

Suplementy poprawiające jakość trawienia i redukujące problemy związane z zaburzeniami: