Cynk / Zincum

Cynk łac. Zincum , jest niezbędnym pierwiastkiem uczestniczącym w setkach procesów w organizmie. Jest obecny w centrach aktywnych wielu enzymów uczestniczących w różnych procesach, w tym w przemianach metabolicznych. Odgrywa istotna rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego oraz wzmacnianiu jego siły. Pełni ważne funkcje w metabolizmie kwasów tłuszczowych. Zapewnia prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz na stężenie witaminy A i cholesterolu.

Ma swój udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca zwiększa również produkcje plemników. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania skóry i błon śluzowych. Pomaga również w radzeniu sobie organizmu ze stresem.  W przebiegu stwardnienia rozsianego poziom cynku w krwinkach czerwonych gwałtownie spada. Stosowany jest w nabytym zespole upośledzenia odporności (AIDS). Spadek poziomu cynku występuje u osób z nieszczelnością jelita, która to przypadłość często diagnozowana jest u chorych na stwardnienie rozsiane. Podawanie cynku korzystnie wpływa również na dzieci z zespołem ADHD. Poprawia on również wchłanialność witaminy A. Badania sugerują, że witamina D jest zaangażowana w absorpcję cynku , ale nie wiadomo czy poprawia jego absorpcję. Należy zwrócić uwagę na fakt wiązania się cynku z białkami, staje się on dostępny do wchłaniania w miarę trawienia białka. Rodzaj białka wpływa na ilość wchłanianego cynku. Białko pochodzenia zwierzęcego zwiększa jego absorpcję natomiast białka mleka mleka krowiego spowalniają. Również białka soi zmniejszają wchłanianie cynku prawdopodobnie po przez zawartość fitynu.  Cynk stosowany jest również w przypadku wspomagania leczenia problemów z plamką żółtą. Stosuje się wówczas dawkę 80 mg cynku w połączeniu z 500 mg witaminy C, 400 j.m. witaminy E i 15 mg beta-karotenu na dobę.  Minimalne dzienne spożycie wynosi 5 mg, zalecane 15–20 mg. Wchłanianie z przewodu pokarmowego kształtuje się na poziomie 10–40% i zachodzi głównie w jelicie cienkim. Kwasy tłuszczowe oraz kwas cytrynowy ułatwiają wchłanianie cynku natomiast jego absorpcja jest utrudniana przez miedź i żelazo. Istnieje również grupa pokarmów jak mleko krowie, ser, kawa, otręby które utrudniają jego wchłanianie. Skutkami niedoborów cynku w organizmie są: obniżenie odporności w organizmie, zahamowanie wzrostu, opóźnienie okresu dojrzewania, schorzenia skóry (egzemy, rozstępy, sucha skóra), wypadanie włosów, zaburzenie procesów gojenia się ran, brak apetytu i utrata masy ciała, przyspieszenie procesu starzenia się, zaburzenia w odczuwaniu smaków i zapachów, zaburzenia hormonalne u mężczyzn.

Suplementy zawierające Cynk: