Składniki:
45 dag wątróbki z kurczaka
45 dag gotowanego zmielonego mięsa z kurczaka
1 duża cebula – pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku – przecisnąć przez praskę
30-60 ml wina, brandy lub koniaku (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka bulionu drobiowego – domowego
2 łyżeczki żelatyny
sok z cytryny
Przyprawy:
2 łyżeczki tymianku
2 łyżki natki pietruszki
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczka soli morskiej
½ łyżeczki goździków –opcjonalnie
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka czarnego czarnego pieprzu
1 łyżeczka rozmarynu
Wszystkie przyprawy utrzeć w moździerzu.
Wypłukać wątróbki kilka razy i moczyć w mieszance soku z cytryny i wody przez 10 min, aby usunąć gorzki smak. Oczyścić i osuszyć. Drobno posiekać wątróbkę. Lekko podsmażyć cebulę na oleju dodać czosnek. Wymieszać wątróbkę z podsmażoną cebulą i czosnkiem, zmielonym mięsem drobiowym oraz przyprawami. Smażyć na patelni na średnim ogniu do momentu zaniku różowego koloru wątróbki. Ostudzić. Rozpuścić żelatynę w ¼ szklane bulionu resztę zagotować. Bulion wymieszać z rozpuszczona żelatyną do momentu rozpuszczenia. ¾ szklanki bulionu dolej do przestudzonego mięsa i dokładnie wyrób masę. Masę przelej do formy udekoruj kolorowym pieprzem i polej pozostałą częścią żelatyny z bulionem. Odstaw do stężenia w lodówce na min 6 godzin.
Dodatki: Do pasztetu można dodać na koniec według upodobań surową cebulę lub czosnek, grzyby, żurawina pistacje. Dla poprawienia konsystencji można dodać łyżkę oleju.
Podawać ze świeżymi warzywami. Doskonałe na śniadanie.