Pasztet z kurczaka

Składniki:

Propozycja podania

45 dag wątróbki z kurczaka
45 dag gotowanego zmielonego mięsa z kurczaka
1 duża cebula – pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku – przecisnąć przez praskę
30-60 ml wina, brandy lub koniaku (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka bulionu drobiowego – domowego
2 łyżeczki żelatyny
sok z cytryny

Przyprawy:

2 łyżeczki tymianku
2 łyżki natki pietruszki
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczka soli morskiej
½ łyżeczki goździków –opcjonalnie
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka czarnego czarnego pieprzu
1 łyżeczka rozmarynu

Wszystkie przyprawy utrzeć w moździerzu.

Propozycja podania

Wypłukać wątróbki kilka razy i moczyć w mieszance soku z cytryny i wody przez 10 min, aby usunąć gorzki smak. Oczyścić i osuszyć. Drobno posiekać wątróbkę. Lekko podsmażyć cebulę na oleju dodać czosnek. Wymieszać wątróbkę z podsmażoną cebulą i czosnkiem, zmielonym mięsem drobiowym oraz przyprawami. Smażyć na patelni na średnim ogniu do momentu zaniku różowego koloru wątróbki. Ostudzić. Rozpuścić żelatynę w ¼ szklane bulionu resztę zagotować. Bulion wymieszać z rozpuszczona żelatyną do momentu rozpuszczenia. ¾ szklanki bulionu dolej do przestudzonego mięsa i dokładnie wyrób masę. Masę przelej do formy udekoruj kolorowym pieprzem i polej pozostałą częścią żelatyny z bulionem. Odstaw do stężenia w lodówce na min 6 godzin.

Dodatki: Do pasztetu można dodać na koniec według upodobań surową cebulę lub czosnek, grzyby, żurawina pistacje. Dla poprawienia konsystencji można dodać łyżkę oleju.

Podawać ze świeżymi warzywami. Doskonałe na śniadanie.

Propozycja podania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *